За радянських часів в підручниках Другу світову називали Великою вітчизняною, що розпочалася 22 червня 1941 року з вторгнення  німецьких військ на територію СРСР. Насправді Друга світова війна – саме так її називають у всьому світі – почалася 1 вересня 1939 року з нападу Німеччини на Польщу.

Завершилася ж Друга світова 2 вересня 1945 року, коли війська союзників (США, Британія, Радянський Союз) з одного боку і уряд Японії — з іншого підписали офіційний документ про закінчення війни. Від імені Радянського Союзу акт підписав генерал-полковник Кузьма Дерев'янко — українець за походженням.

8 чи 9 травня?

8 травня 1945 року капітулювала лише Німеччина: генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель підписав офіційний документ о 23:45, але поставив своє ім'я під актом лише 9 травня.  Усі воєнні дії мали бути припинені 8 травня о 23:01. Офіційно війна між Німеччиною та Радянським союзом закінчилася 8 травня, але за московським часом було вже 9 травня (00:43). Керівництво Радянського Союзу даний факт вдало використало, щоб відзначати перемогу окремо від Європи і США в період холодної війни.

В 1948 року, враховуючи жахливі наслідки війни, зокрема наявність на той момент величезної кількості інвалідів, свято було скасоване. Відновлене 1965 року зі статусом державного свята й неробочого дня. Від того часу супроводжувалося урочистостями: військовими парадами Радянської армії та демонстрацією на Червоній площі в Москві.

День Перемоги: коли закінчилась війна?
День Перемоги: коли закінчилась війна?

У світі немає як такого єдиного для всіх свята під назвою День Перемоги. У країнах Західної Європи та США перемогу над нацизмом вшановують не 9, а 8 травня. У більшості країн Європи цей день має назву День перемоги у Європі, День перемоги над нацизмом, День пам’яті та примирення або ж просто День закінчення війни у Європі. Словаччина 8 травня відзначає День перемоги над фашизмом. У Нідерландах День визволення від нацистських загарбників святкують ще раніше — 5 травня. А в Італії Днем визволення від німецької окупації є 25 квітня.

Як державне свято День перемоги існує в таких країнах, як Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан. В Україні ця традиція поступово відходить у минуле — з 2015 року на державному рівні 8 травня відзначається День пам’яті та примирення, а 9 травня День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Святкувати чи не святкувати? Коли святкувати? Як святкувати? Чи потрібен парад?.. — дискусії продовжують точитися навколо даної теми. Головне, щоб ми пам'ятали! Це наша історія, якою б гіркою вона не була.

День Перемоги: коли закінчилась війна?
День Перемоги: коли закінчилась війна?