Дефіцит заліза виникає, якщо знижено його надходження з їжею або підвищене його виведення з організму. У дітей нестача заліза може виникнути в наступних випадках:

Недоношені діти

В основному залізо накопичується в останньому триместрі вагітності. Якщо дитина народилася занадто рано, в печінці і кістковому мозку ще не сформувалися необхідні запаси заліза. Схожа ситуація виникає, якщо мати дитини під час вагітності страждала дефіцитом заліза.

Тривале грудне вигодовування без введення прикорму

Читай также: Что делать, если у ребенка простуда

Після шести місяців для дитини кількість заліза в молоці матері стає недостатнім. Кожен додатковий місяць виключно грудного вигодовування збільшує ризик розвитку дефіциту заліза приблизно на 5%. 

Надмірне вживання в їжу коров’ячого молока

У коров’ячому молоці міститься лише незначна кількість заліза. У той же час, кальцій і казеїн з коров’ячого молока можуть перешкоджати всмоктуванню заліза з їжі. Крім того, у дітей до року при надмірному вживанні коров’ячого молока без додавання мікроелементів можуть спостерігатися приховані кишкові кровотечі. Це теж сприяє розвитку дефіциту заліза.

Причини розвитку дефіциту заліза

Часті інфекційні захворювання

Під час хвороби у дитини знижується апетит. Це одна з причин розвитку нестачі заліза у часто хворіючих дітей. Деякі паразитарні інфекції (наприклад, лямбліоз), можуть викликати приховані кишкові кровотечі і призводити до втрати заліза з кров’ю.

Причини та симптоми нестачі заліза у дитячому організмі
Причини та симптоми нестачі заліза у дитячому організмі
brit.co

Руйнування еритроцитів

Залізо входить до складу гемоглобіну. Цей дихальний пігмент міститься в клітинах крові – еритроцитах, і необхідний для постачання всіх органів і тканин киснем. Підвищене руйнування (гемоліз) еритроцитів може зустрічатися при деяких спадкових захворюваннях або виникати під впливом зовнішніх факторів. Наприклад, деякі антибіотики можуть призводити до гемолізу.

Велика частина заліза, яка надходить в організм, використовується для синтезу гемоглобіну. Якщо заліза недостатньо, в першу чергу, знижується кількість гемоглобіну та еритроцитів. Розвивається залізодефіцитна анемія. Зовні дитина з анемією може нічим не відрізнятися від однолітків. Іноді спостерігається блідість слизових оболонок ока, мови та долонь.

Читай также: Витамины для детей: какие продукты нужно кушать

При важких анеміях у дітей прискорюється дихання і серцебиття. Залізо відіграє важливу роль при розвитку нервової системи у дітей. Затримка розвитку може спостерігатися, навіть якщо дефіцит заліза не супроводжується анемією. Доведено, що залізо задіяно у передачі нервових імпульсів в головному мозку і дозріванні нервових волокон. Проблема в тому, що якщо анемія або недолік заліза розвинулися у дитини у віці до двох років, зміни в головному мозку і відставання у розвитку виявляються незворотними. Зміни в поведінці при цьому не мають яких-небудь особливостей.

З боку може здаватися, що маленька дитина неслухняна чи погано вихована, а школяр лінується на уроках. Ось деякі ознаки порушення розвитку нервової системи при дефіциті заліза у дітей різного віку.

Причини та симптоми нестачі заліза у дитячому організмі
Причини та симптоми нестачі заліза у дитячому організмі
brit.co

Симптоми дефіциту заліза

  • У маленьких дітей знижена пізнавальна активність. Це неспокійні діти. Вони бояться незнайомих ситуацій. Більш дратівливі, ніж однолітки. Найчастіше плачуть і вередують. Пізніше починають говорити. У них повільно формуються рухові навички. Діти швидко втомлюються. Не цікавляться навколишнім оточенням. У дітей може порушуватися сон.
  • Якщо у дітей або підлітків була анемія в ранньому дитинстві, вони з більшою ймовірністю будуть відставати в школі. У майбутньому їм може знадобитися допомога репетиторів.
  • Підлітки, які страждають дефіцитом заліза, можуть погано запам’ятовувати нову інформацію. У них знижується працездатність і увага при виконанні завдань. Показано, що при нестачі заліза в організмі збільшується концентрація інших металів, які можуть погано впливати на розумовий і фізичний розвиток дитини (марганець, свинець, кадмій). Іноді у дітей спостерігається такий симптом дефіциту заліза, як пікацизм – прагнення усіх речей, в їжу не призначаються (папір, землю, пісок). 

Зрозуміло, що маленька дитина пізнає навколишній світ через рот. Але якщо ця звичка з віком не проходить, слід звернутися до лікаря.

У доношених дітей профілактикою дефіциту заліза є виключно грудне вигодовування до 4 – 6 місяців. Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, потрібно стежити, щоб суміш була збагачена залізом.

Дивись відео про важливість мікроелементів заліза:

%video597483%