Ірина, чому дати UFW співпали з днями MBKFD? MBKFD відбувається до Тижню моди в Нью-Йорку вже третій або четвертий сезон поспіль, а ви це зробили тільки зараз, знаючи дати MBKFD заздалегідь.

Читай также: Ukrainian Fashion Week объявили даты F/W 2017-2018

– Я не вважаю, що це взагалі якась проблема. MBKFD проходить в нові дати третій сезон. Дизайнери, які беруть участь в UFW, (зараз дуже багато працюють з Нью-Йорком, Лондоном, Міланом, Парижем) дійсно готові до цих показів. Звичайно, для них правильніше поїхати на шоу-руми та міжнародні виставки вже з таким необхідними багажем – з відгуками в пресі, з фотографіями з подіуму та з фотографіями в журналах.

І UFW надає дизайнерам всі ці можливості, вони з'являються в українських та зарубіжних ЗМІ. Звичайно, дизайнерам вигідно починати сезон не на голому місці, а вже з такими результатами. І нам з вами також буде цікаво першими побачити колекції в Україні – для нас це дуже важливо. Тому, звичайно, об'єктивно ми перенесли показ на більш ранні дати, але, не жаль, вони не змогли не співпадати з Kiev Fashion Days, тому що між Копенгагеном і між Нью-йоркським Тижнем моди, на який ми маємо відпусти міжнародних журналістів, дуже мало часу – це фактично 5 днів, які ми забрали від UFW.

Мені здається, мої колеги з Kiev Fashion Days розуміють складність ситуації, Казбек Бектурсунов закликав всіх українських дизайнерів показуватись раніше, до “великої четвірки“, щоб приїхати до Європи та Америки з таким багажем. Я думаю, що буде такий момент, коли цілий Тиждень, насичений подіями в Києві, приверне ще більшу увагу до українських дизайнерів і до української моди.

Ірина, що ви можете сказати з приводу “відтоку“ дизайнерів? Наприклад Лілії Літковської. В чому причина?

– З приводу “відтоку“ я можу сказати, як і з приводу “притоку“. Хтось пропускає сезон, а хтось приходить. Так само із приводу Лілії Літковської.

Тиждень pret-a-porter – це інструмент для дизайнерського бренду, щоб він розвивався, почував себе стабільно, працював системно, мав перспективи.

Це конструктована подія, куди можна запросити пресу. Це інструмент, це не мета. Тому нормальні бренди, які правильно розвиваються, використовують Тиждень моди в будь-якій країні світу, як інструмент. Якщо для бренду важливо перенести свій показ та показатись раніше, то він це робить. Якщо бренд не може собі дозволити пошити три зразки колекції, то він вибирає, який ринок в даному випадку важливіше.

Він може показатись в Україні, отримавши публікації в зарубіжних ЗМІ. А може показатись на тому ринку, де він відчуває більші перспективи. Тому спокійно ставтесь до того, що хтось зникає, хтось приходить, хтось себе переосмислює, слідкуйте за новими брендами.

Нове покоління молодих дизайнерів краще озброєне цими інструментами. Цікаво дивитись, як вони дуже швидко набирають силу та висоту до яких попередні покоління українських дизайнерів були змушені йти достатньо довго. Не шукайте проблеми там, де її немає. Функція Тижня моди – завжди підготувати та підтримати, допомогти розвиватись наступному поколінню дизайнерів. Зараз я спостерігаю за Тижнем моди в Мілані – я не можу назвати дуже популярні, на світовому рівні, молоді італійські бренди, які вибухнули. А в Україні такі є.

Через перенесення Тижня моди ви стикалися з труднощами? Якими саме?

Читай также: Супермодель по-украински: кто прошелся по подиуму Ukrainian Fashion Week

– Звичайно, є якісь нюанси. Зараз я дуже багато зустрічаюсь з дизайнерами-учасниками Ukrainian Fashion Week, яких дуже багато. Я розумію, що, можливо, будуть дизайнери, які не встигнуть до лютого. Я їх підтримую в тому, що це потрібно зробити тоді, коли це буде зручним та правильним для бренда. А в вересні, я думаю, вони будуть з нами. Так що поки що якихось великих складностей я не бачу. Ми серйозно готуємось, тим більше, що наступний рік – це рік 20-річча Ukrainian Fashion Week.

Ірина, як ви ставитеся до гострих висловлювань Казбека з приводу накладки MBKFD і UFW?

– Ви знаєте, я не в друзях з Казбеком Бектурсуновим, я не бачу його сторінку, тому я не знаю нічого про його гострі висловлювання. Тим більше, що Казбек сам закликав всіх дизайнерів робити покази раніше чотирьох тижнів Нью-Йорка, Лондона, Мілана та Парижа, якщо є така необхідність для брендів – показатись на одній з цих величезних платформ, які надають дуже серйозні можливості для продажу, то, звичайно, це треба робити.

Дивись онлайн-конференцію з Іриною Данилевською на Ivona: