Українські вишиванки мають столітню історію і свій символізм. Що ви вкладаєте в свої вироби?

– Своє бачення цієї історії, символізму зараз! Я бачу вишиванку як святковий одяг, як сучасний одяг, як статусне надбання українців, яке потрібно розвивати окремим від моди трендом. Тому створюю вишиванки саме ручної роботи, саме сучасну класику! Звісно, без вкладення майстерності, гармонії, любові, своєї енергетики у речі ручної роботи справи не буде!

Мода на українське давно вийшла за межі нашої країни. Які куточки планети ви встигли завоювати своїми вишиванками?

– Найшвидше спрацювались з США та Канадою. Потім і Європа долучилась: Австрія, Бельгія, Велика Британія, Іспанія, Німеччина, Швейцарія. Також від крайок до вишиванок на всю сім’ю були замовлення з Австралії.

Галина Олещук: Вишиванку потрібно розвивати окремим від моди трендом
Галина Олещук: Вишиванку потрібно розвивати окремим від моди трендом
oleshchuk.com

Що вас надихає на дизайн вишиванок?

– Надихають візерунки і колористика. Як вміло колись підбирали люди кольори, не маючи певної освіти, проте маючи хороше відчуття себе і вміння передавати свої переживання, радості у візерунки! Також надихають люди, які мають відношення до мистецтва, не обов’язково до народного, а саме спілкування з ними.

Ви плануєте співпрацю з іншими брендами?

– Люблю працювати одна. Декілька спроб співпраці з іншими брендами не увінчались успіхом. Крім того, щоб знайти спільника по цілях, ще необхідно, щоб ця людина була і по способу мислення і по духу близька. Проте не люблю вішати ярлики. Якщо трапиться хтось, з ким буде бажання спробувати щось спільно створити – не впущу цей шанс!

Вишиванки – це дуже вузькопрофільний напрямок. Чи ви плануєте розвиватися в іншій сфері?

Планую розвиватись у сфері ручної роботи, ексклюзиву. Вишиванки – це цікаво, але хочеться рухатись далі і творити красиві речі не тільки в сфері народної творчості!

Галина Олещук: Вишиванку потрібно розвивати окремим від моди трендом
Галина Олещук: Вишиванку потрібно розвивати окремим від моди трендом
oleshchuk.com

Якщо ще декілька років тому для того, щоб порахувати бренди, які виготовляють вишиванки, достатньо було пальців однієї руки, то зараз їх досить багато. Як ви вирізняєтесь серед інших? У чому ваша особливість?

– Я почала створювати свій бренд у 2010 році, коли такого фурору на вишиванки не було. Створюючи бренд я закладала довгострокову стратегію, яка дала б можливість маленькими кроками зробити бренд міцним, стабільним і вартим уваги. Якість ручної роботи, ексклюзивність, індивідуальний підхід, повна віддача по роботі з клієнтом щодня – це непросто, проте дають свій результат. Наші клієнти знають, що, крім вишиванок, будь-які інші речі ми будемо робити з ентузіазмом та прискіпливістю до найменших деталей. Тому що  ми такі. І, мабуть, саме наш характер, наше ставлення до людей, ну і, звісно, – ставлення до роботи, результатом якого є дизайн, а потім і готові вишиванки. Саме ці принципи є тим, що відрізняє нас від інших брендів!

Чи є у вас мотто? Якщо є, то яке?

– Проблеми повинні примушувати тебе діяти, а не впадати в депресію. Повірте, я випробовувала дві сторони цього мотто і впевнено можу це підтвердити.

Що підштовхнуло вас вийти з рамок Львову і “поселитися“ ще й у Києві?

– Попит на вироби. За допомогою інтернет-магазину певна частка киян купувала наші вишиванки. І я зрозуміла, яка кількість киян не купує їх через відстань. Бажання пощупати, поміряти для таких речей є важливим. Тому і зародилась ідея невеличкого розширення!

Галина Олещук: Вишиванку потрібно розвивати окремим від моди трендом
Галина Олещук: Вишиванку потрібно розвивати окремим від моди трендом
oleshchuk.com

Ви не боїтесь, що хвиля на “українське“ спаде і попит на вишиванки по аналогії теж?

– Ні. Вишивка, в принципі, є класикою. Вона завжди користувалась попитом. Зараз, правда, особливо. На розкішні речі ручної роботи завжди буде свій покупець не тільки в Україні!

Чи є у вас зіркові клієнти? Якщо є, то хто?

– Переможець Фабрики зірок 4 Юлія Руднєва, Наталя Шелепницька, посли і консули, в т.ч. України в Америці. Здебільшого це політики. Багато вишиванок даруються людям, імена яких нам і не кажуть. Проте, думаю, якщо на наступний рік ми знову зустрінемось на інтерв’ю – зможу назвати Вам більше гучних імен!

Які труднощі виникають при виготовленні вишиванок?

– Якщо говорити про створення нових вишиванок – то це процес, від малювання ескізу до остаточного затвердження майбутньої вишиванки. Для уcього потрібно випробувати все, і матеріали, і як виглядатиме візерунок вживу, які техніки вишивки краще використати, чи вдалий фасон і чи відповідає він задумці. Ну і звісно, ручна робота це дуже тендітне явище, яке залежить від людини. А людина помиляється. На початках було багато стресів, коли псувалась двомісячна робота легким рухом руки. В таких випадках я розумію, чому простіше працювати з машинками!

Яку стильну пораду ви можете дати нашим читачкам?

– Слідкуючи за трендами моди, не загубіть себе!

Автор: Віка Ваків

%video595989%