Наталія, традиційне питання: як вам прийшла в голову ідея створення Nravo Kids? Цей бізнес не дуже розвинений в Україні, і вам практично потрібно було винаходити велосипед.

– Дійсно, сфера розвитку дітей з допомогою різних додатків та ігор не надто розвинута в Україні. Хоча, загалом на світовому ринку є велика кількість цікавих, якісних і, що важливо, навчальних програм.

Як все почалось?

Проект Nravo Kids розпочався на початку 2014, якраз тоді, коли я виходила з декретної відпустки. За фахом я економіст, раніше працювала у великій мережі ресторанів. Звісно, що ця робота передбачала постійне перебування в офісі, напружений графік та безперервний потік завдань. Після того, як в мене народились двійнята, в житті почався новий етап, то ж хотілося чогось кардинально іншого. Рішення прийшло саме – я захопилась мобільними дитячими іграми і зрозуміла, що якісного україномовного контенту для дітей, на жаль, обмаль.

Починати власну справу в новій сфері було страшно, але задум підтримав мій чоловік та директор студії з розробки мобільних ігор Nravo – Андрій Табачин, а до команди невдовзі приєдналася Христя Слободян – ще одна мама з досвідом в ІТ. Всі пазли склалися, і таким чином народився проект.

Який був стартовий капітал?

– Не було чітко виділеної суми на цей проект в рамках великої студії. Все почалось як такий невеликий експеримент. Весь капітал спершу був у вигляді витраченого нашого з Христею часу.

Наталія Табачин: Дитячі ігри повинні мати розвиваючу складову
Наталія Табачин: Дитячі ігри повинні мати розвиваючу складову
nravokids.com

Розкажіть про свою команду. Як ви знаходили однодумців або, можливо, вони знаходили вас?

– Думаю, команда, це найважливіше у будь-якому проекті. З Христею я була знайома, але ми ніколи не працювали разом. Проект розпочався  і також завдяки тому, що ми загорілись ідеєю, разом думали про розвиток проекту, що для нас важливо, які ми цінності вкладаємо в справу.

Далі підбирали художника з працівників студії. Це була надзвичайно повчальна для нас історія, оскільки, ми самі не знали, чого хочемо або, як поставити задачу, щоб отримати хороший результат.

Всі варіанти ми тестували з дітками, і лише тоді зрозуміли, який стиль нам підійде, відповідно і художник в команді. Тому перш за все орієнтуємось на професійність, але і власні якості людини не менш важливі. Ми не надто велика команда, тому маємо допомагати один одному, бути не лише професіоналами власної справи, але взаємодоповнювати чи заміняти при потребі колег. Звичайно, замінити програміста ми не можемо, але якщо потрібно зробити фото, написати текст, провести дитячу майстерку, то ми завжди готові допомагати один одному! В тому і є цінність стартапу, що всі горять справою і намагаються якнайбільше зробити для просування проекту, для популяризації, залучення партнерів...

Наталія Табачин: Дитячі ігри повинні мати розвиваючу складову
Наталія Табачин: Дитячі ігри повинні мати розвиваючу складову
nravokids.com

Як “народжується“ іграшка? Від задуму до виконання.

– Першу гру Хто в горах ми придумали по аналогії з іграми-хованками (peek-a-boo)

Гра цікава для найменших діток, які тільки почали говорити. Їм хочеться тицяти на екран, щоб там відбувалась зміна картинок. Ми озвучили першу частину гри як діалог між мамою та дитиною. Коли є запитання: хто? що? і далі йде відповідь. Ідея, звичайно, з життя, оскільки мої діти проходили цей етап у віці 1,5 роки і я розуміла, що саме цікаво діткам в цей час.

Ідея наступної гри Всяка Музяка виникла так, що якось зустрілись з відомии співаком Кузьмою, він нам запропонував зробити музичну гру. І спеціально для нас записав 3 народних українськомовних пісеньки, в новому аранжуванні. За що гурту Скрябін велике дякую!

Коли в нас є ідея, ми прописуємо, які будуть герої та механіки, чого діти зможуть навчитись у грі, як буде відбуватись зміна рівнів, складаємо детальний план.

Маючи вже прописаний увесь сценарій гри, приступаємо до реалізації проекту.

Це все дуже творча і цікава командна робота. Вона захоплює найбільше з всього процесу створення гри)

Ще ми багато разів тестуємо ідею спершу з батьками, далі, коли маємо вже хоча б рівень або частину гри, — з дітками.

А найбільше тестують діти, коли гра майже готова, і ми тоді розуміємо, що для них все ж є незрозумілим і доробляємо різноманітні дрібниці, щоб діти відповідного віку змогли грати та розуміли гру.

Ваші діти підказують вам якісь ідеї, дають поради? Хто ваш головний “суддя“?

– Так звичайно, вони допомагають мені. Ідею останньої гри Busy Wheels: Сity Bus вони підказали. Я спостерігаю, які ігри їм цікаві, що вони вивчають під час гри, що я б ще додала...

Мої хлопці, як правило, перші тестують гру. А ще, окрім моїх дітей, тестувальниками ранніх версій ігор також є діти знайомих мам. Ідея проекту виявилася близькою багатьом батькам, тому від початку ми відчували їхню симпатію до бренду Nravo Kids. За ці роки в нас зібрався цілий клуб небайдужих матусь, які завжди готові поділитись думкою, своїми враженнями, запропонувати покращення для гри, а після запуску – прорекламувати її, підтримати своїми “лайками“ та коментарями в магазинах додатків, і навіть написати розгорнутий огляд у своєму блозі.

Діти і батьки – це і є наша основна аудиторія, наші судді.

Наталія Табачин: Дитячі ігри повинні мати розвиваючу складову
Наталія Табачин: Дитячі ігри повинні мати розвиваючу складову
nravokids.com

Чому саме Nravo Kids? У чому ваша головна “родзинка“?

Проект особливий тим, що ми не просто робимо якісні україномовні ігри, які подобаються дітям, але й піклуємося про те, щоб вони мали розвиваючу складову, вчили чогось нового.

– Разом з тим, ми активно розвиваємо Спільноту Nravo Kids у Facebook, де пишемо про сучасні дослідження щодо мобільних пристроїв та правильних способів їх використання у процесі виховання дітей. Ми допомагаємо батькам розібратися в плюсах і мінусах розвиваючих мобільних ігор, робимо переклади статей на цю тему, ділимося порадами, як обирати ігри, скільки часу дозволяти в них гратися, і яким чином розвивати дітей в цілому.

В доповнення до мобільних ігор, ми випускаємо Творчі Нравки – друковані набори для дитячої творчості. Герої Нравок – ті ж самі, що і в наших додатках. Онлайн випуски Нравок також доступні для безкоштовного завантаження. Таким чином ми заохочуємо поєднувати віртуальні та реальні способи розвитку малюків, адже розуміємо, що проведений за планшетом, має бути не великим та корисним.

Які способи залучення клієнтів ви використовуєте? Яка реклама є найбільш ефективною?

– Ми активно беремо участь в різноманітних дитячих тематичних святах. Проводимо майстерки з Творчими наборами, показуємо і розказуємо про наші ігри батькам. Час від часу ставимо на сторінці в Фейсбуку розіграші, пишемо цікаві статті, перекладаємо дослідження, робимо огляди розвиваючих ігор.

Також маємо партнерські проекти, зокрема, спільно з компанією Microsoft випустили гру Світ Добра. І маємо гарний обмін аудиторією.

Пишемо дописи про інші проекти, які існують, щоб допомогти початківцям, колегам або однодумцям, але таким чином це виходить також популяризування і нашого проекту серед спільної цільової аудиторії. Публікуємо статті на різних медіа-ресурсах про освіту дітей з допомогою розвиваючих додатків, і огляд вже існуючих ігор...

Все разом для проекту дає найефективнішу рекламу.

Поділіться своїми планами на майбутнє? В яку іграшку гратимуть всі дітки України в 2017 році?

– Ми завершуємо нову гру для дошкільнят віком від 4-5 рочків під назвою Busy Wheels: Сity Bus — вона стане першою в серії “транспортних ігор“ Busy Wheels. Це гра про автобус, який відвозить пасажирів по місту. Завдання гравця – керувати автобусом, шукати маршрути, дотримуючись правил дорожнього руху, заправляти автобус, висаджувати пасажирів та проходити різні міні-ігри на асоціації по кольорах, рахування монеток, складання пазлів з фігурок...

Крім того, за літо ми підготували до друку третій набір Творчих НравокСвято у ведмедя, розроблений спеціально для дитячих днів народжень та інших свят.

Кілька тижнів тому вийшло оновлення нашої гри Світ Добра.

Звичайно ж, ми маємо ще безліч планів, про що розкажемо вже на початку наступного року. Потримаємо трішки інтригу.

Під час розробки іграшок ви залучаєте вихователів і психологів? Або орієнтуєтеся виключно на свій батьківський досвід?

–Я закінчила курс навчання з психології Психологія для життя, тому користуюсь своїми знаннями та інтуіцією мами, підтверджуючи це знаннями в сфері психології.

Наталія Табачин: Дитячі ігри повинні мати розвиваючу складову
Наталія Табачин: Дитячі ігри повинні мати розвиваючу складову
nravokids.com

Розкажіть про ваші ігри і Нравки більш докладно.

– Я вже якось порівнювала розвиток нашого проекту з тим, як стає на ноги маленька дитина. І кожна наша нова гра чи випуск Нравок – крок вперед.

Перша гра Хто у горах? чимось схожа на популярні за кордоном ігри-хованки (peek-a-boo). Водночас ми зробити гру автентично українською – з відомими нам тваринками, з рідними мелодіями (мотиви, інструменти суто наші переважають), із справжнім українським дідом Іваном.

Наступна наша гра Всяка музяка – це гра-караоке, записана в партнерсві з гуртом Cкрябін. Дітки від трьох років можуть співати народні українськомовні пісеньки, і додатково шукати приховані елементи на екрані. Під пісеньку Ходить гарбуз по городу вирощують урожай городніх овочів.

Також маємо гру Світ Добра, яку ми випустили разом з компанією Microsoft. Гра, яка навчає бути добрими та розпочати розмову з своєю дитиною про тих діток, які потребують допомоги, і яким чином можна допомагати інших людям.

Усі ігри можна безкоштовно встановити, подивитись на графіку та побавитись одну гру. Тоді батьки можуть краще зрозуміти, чи готові зробити покупку, щоб відкрити доступ до усіх частин.

А цьогоріч ми виросли до створення гри, де потрібно керувати автобусом, звертати увагу на правила дорожнього руху, розвивати логіку, орієнтацію в просторі. І кожна наша гра дає поштовх до творіння через Творчі Нравки.

Перший випуск Карпатські канікули для малюків від року до 3+, де є більше 30 різних завдань. Другий випуск Лісова історія вже для тих, хто міцно тримає ножиці та олівці в руках. До речі, багато відгуків маємо за другий випуск і від школярів. Готуємо до випуску третій, з яким кожне дитяче свято буде яскравим, а головне, що діти зможуть побачити, як цікаво готуватися до Дня народження, робити красиві і приємні подаруночки, листівки. Це все дає дітям розвиток уяви і відчуття того, як ти можеш створювати щось гарне і таке, що приносить позитивні емоції усім довкола.

Які перспективи розвитку Nravo Kids?

– Ми плануємо випустити ще багато корисних додатків для дітей, а також залучити до партнерства великі компанії, які розділять наші цінності та допоможуть збільшити темпи розробки нових ігор. Ми хотіли б охопити різні напрями розвитку дошкільнят. В майбутньому ми також плануємо об'єднати всі ігри в єдину платформу, щоб кожна мама знала, що, обираючи бренд Nravo Kids, вона точно отримує якісний продукт для розвитку своєї дитини. Крім того, ми також продовжуємо випускати друковані Творчі Нравки як доповнення до кожної гри Nravo Kids. Тобто ми далі рухаємося по вибраному шляху – розвиток дітей з допомогою мобільних додатків, Творчих Нравок та майстерок.

Автор: Віка Ваків

Дивись мобільну гру Всяка Музяка від Nravo Kids:

%video597114%