Дивуєшся дорогоцінності мови нашої: в ній що не звук, то подарунок, все крупно, зернисто, як самі перла. (Микола Гоголь)

Українська мова – одна з найкрасивіших мов у світі. Так вважаємо не лише ми, українці, а й інші жителі світу. Так, наприклад, на мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу після італійської, звісно. А в 1934 році в Парижі українська мова ввійшла до трійки найкрасивіших мов світу. 

  • Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

Читай также: Письменники радять: що почитати з української сучасної літератури

Повсякчас українській мові приписували вторинність щодо російської чи польської мов. Хибним також є твердження про те що, українська мова – це суржик чи діалект російської мови. Насправді кожна зі слов'янських літературних мов, включаючи польську, російську, білоруську та інші слов'янські мови формувалися за тими самими законами, що й сучасна українська літературна мова. Так, в слов'янські мови багаті на іншомовні слова та запозичення. Українська літературна мова, точно так, як і російська не є виключенням.

  • Українська мова, за різними даними, займає двадцять п'яте або тридцять друге місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі. Для 36-37,5 мільйонів осіб українська мова є рідною.

Читай также: Десять зворушуючих цитат українських письменників про любов

Теорія про те, що “малоросійське наріччя“ є частиною російської мови була офіційною у Російській імперії. Власне, після останніх двох слів можна припинити будь-які доведення, але на додачу ми залишимо цитату Івана Франка:

Діалект, а ми його надишем
Міццю духа і огнем любові,
І нестерпний слід його запишем
Самостійно між культурні мови. 

Починаючи з вісімнадцятого і до дев’ятнадцятого століття в українській мові використовувалося до п’ятдесяти різних систем письма (не плутати з письменністю). Тому за кількістю орфографії, українська мова перевершує навіть найскладнішу – монгольську.

  • Дослідники довели, що багато українських слів та мовних коренів були поширені ще у часи трипільської культури, про що свідчать топографічні назви, народні пісні сонцепоклонницьких часів та значний слід у древньо-індійській мові. 

Українська мова багата на синоніми. Так, до прикладу, слово “бити“ має 45 синонімів.

  • Осередком літературної української мови дослідники вважають Полтавщину і Чернігівщину. 

Дивись серію робіт Андрія Приймаченка про українську мову:

Дивись відео про цікаві факти про українську мову:

%video611781%