Олеся Мамчич, провідний педагог-методист, має великий досвід пробуджувати в дітях любов до читання, яким із радістю поділилася в рамках проекту Книжкобус – соціальної ініціативи Фундації Дарини Жолдак та Благодійного фонду КОЛО, спрямованої на популяризацію читання серед юних українців.

Як заохотити дітей читати? Із цим запитанням я звернулася до своєї 11-річної дочки, яку від книг за вуха не відтягнеш, і перша її фраза була: “Не примушувати“, – зізнається Олеся.

Читай также: День дитячої книги: ТОП-10 творів українських авторів

У затишному розмальованому автобусі серед сотні цікавих книжок та купи різноманітних гаджетів із розважальними та пізнавальними програмами пані Олеся розповіла, які чинники найбільше впливають на стосунки дитини з книжками.

А ми на основі її лекції розробили п'ять шкідливих порад батькам: дослухайтеся до них – і ваша дитина точно не стане залежною від читання! Або ж не дослухайтеся, якщо вже ви такі легковажні батьки…

Шантажуйте дитину

Обов’язково пригрозіть, що дасте пограти на планшеті чи подивитися мультик лише тоді, коли ваша донька чи син прочитає ті злощасні 10 сторінок. Адже це відразу формує ставлення до книги як до покарання.

Для малечі – тільки нудні та некрасиві книжки

Адже якщо почати з сучасної цікавої літератури з яскравим дизайном, то малеча може і втягнутися! “Якщо дитина ковтає Гаррі Поттера, в неї є шанс дорости й до Шекспіра“, – попереджає Мамчич.

Обирайте твори, що не підходять дитині за віком

Читай также: В Киеве появилась уникальная детская библиотека на колесах

І школа може вам у цьому допомогти. “На мою думку, значна частина шкільної програми не розрахована на підлітків. Чіпки-Мариниченки, XIX століття та босоногі кріпаки – цим важко зацікавити дитину. Що можна зрозуміти у романі Анна Кареніна у 16 років? Ця історія про кризу в стосунках актуальна для людей після 30“, – каже пані Олеся.

Проте, є діти, які готові читати класику. І якщо ваша дитина з таких, будьте насторожі: здається, вона вже підсіла на читання.

Будьте нещирими

Дитина каже, що книжка нудна і дурна? У жодному разі не погоджуйтеся, особливо якщо самі так вважаєте. Інакше дитина навчиться думати, аналізувати, критично мислити та мати власну думку, а це ж просто жах!

Читай также: Рай для книжного червя: удивительные библиотеки мира

“Щодо нудних книжок – то просто станьте на бік дитини і постьобайтеся разом. Бо коли дитина сприймає нудотний офіційний пафос, яким переповнені підручники, за єдину санкціоновану форму для думки, – це просто моторошно. Послабте цей пафос своєю іронією. Якщо текст просто неякісний, чому б дорослим просто не визнати це? У своєму ставленні до книжок слід бути щирими“, – каже Мамчич батькам, що бажають виростити дитину, яка любить книжки та вміє їх правильно оцінювати. Але ж ви не з таких!

І, звісно, не читайте самі!

Адже діти наслідують шкідливі звички своїх батьків. “Хочете, щоб ваша дитина читала, – читайте самі. І кожні три роки вивчайте нову для себе галузь. Ви не уявляєте, скільки розумової енергії вивільняється, коли доросла людина теж починає вчитися. Біля такого дорослого просто неможливо не читати“, – застерігає Мамчич.

Читай также: Книгоманам: варианты оформления укромных уголков для чтения

Якщо ж цих порад виявилося замало, даємо ще одну: тільки-но побачите на вихідних у київському парку яскравий Книжкобус, хапайте дитину й тікайте щодуху, бо коли вона потрапить всередину, то може надто зацікавитися книжкам.

І ще: у жодному разі не заходьте на сайт  bookbus.kiev.ua та не викликайте Книжкобус у свою школу, адже шкідливі звички краще засвоюються в компанії: якщо читанням зацікавиться весь клас, то й вашу дитину точно затягне!